Griep is terug in het land!
De jaarlijkse griepepidemie komt stilaan op gang en de piek wordt binnenkort verwacht! Je kunt de situatie op de voet volgen op de site van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid via deze link.

Kan ik griep voorkomen?
De enige manier om griep te voorkomen is u jaarlijks te laten vaccineren. Daarvoor is het nu echter te laat, omdat het ongeveer twee weken duurt voor het vaccin effect heeft. De vaccinatie gebeurt daarom het best tussen september en november. Indien u gevaccineerd bent, kan u nog altijd de griep krijgen, maar de klachten zijn minder erg en de kans op complicaties is veel kleiner.

Wat kan u dan nog wel doen om de kans op griep zo veel mogelijk te vermijden?
– Was de handen regelmatig met zeep.
– Vermijd zo veel mogelijk (afgesloten) plaatsen waar veel mensen samenkomen (zoals trein, tram, bioscoop…). Verlucht geregeld de ruimte waar meerdere personen samen zijn. Draag eventueel een mondkapje op plaatsen waar veel volk samenkomt.
– Vermijd zo veel mogelijk contact met zieke mensen.
– Zorg voor een goede fysieke conditie en vermijd fysieke stress (door bv. onvoldoende slaap, sterke afkoeling). Rook liever niet.
– Er is nooit afdoende aangetoond dat Echinacea of andere plantaardige supplementen, of hoge dosissen vitamine C griep (of verkoudheden) kunnen voorkomen.

Indien u de griep hebt, vermijd dan om anderen te besmetten:
– Bedek mond en neus als u niest of hoest.
– Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken en gooi ze na gebruik in de vuilnisbak.
– Was regelmatig de handen.
– Blijf zo veel mogelijk thuis en ga zeker niet op bezoek bij kwetsbare bejaarden of jonge kinderen.